Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014.04.27.
15:40

Írta: Youknownothing

Mi lett Ned Starkkal?

Amikor a nővérem elkezdte nézni a Trónok Harcát, az első évad befejezésekor teljes letargiában hívott fel : Most komolyan meghalt az öreg Stark?! Majd reménykedve kérdezte: ugye fog még történni valami? Nos, mint tudjuk, nem történt. Stark apukának és a Martinba vetett bizalmunknak egy csapásra egyszerre lett vége.

Amikor elkezdjük nézni a sorozatot azt hisszük, hogy vannak jó fiúk és rossz fiúk. A felállás pedig : gonosz Lannisterek, cuki Starkok. Csakhogy! Már itt is felmerül bennünk, hogy van néhány figura, aki se ide, se oda nem sorolható: vegyük példának Robert királyt : egészen furcsa a viszonya Eddarddal: régi barátként tekint Észak őrére, ugyanakkor folyton emlékezteti rá, hogy mostmár engedelmességgel tartozik neki. Úgy érezzük, olyan, mint egy időzített bomba, amely bármikor robbanhat. A másik kívülálló pedig Tyrion: züllött életmódja ellenére, rögtön megkedveljük- főleg amikor lekever egyet Joffnak. És persze ott vannak a se ide , se oda nem tartozó, Westeros világában elveszett, gyámoltalan kis szereplőink, mint Jon, Daenerys, vagy Theon.

Eddard azonban egyértelműen pozitív karakter: becsületes, családszerető és igyekszik kivonni magát az udvari intrikák alól. Ugyanakkor kötelességének érzi, hogy elfogadja Robert király felajánlását- ha ugyan nem tekinthetjük ezt parancsnak- : legyen a király segítője. Stark papa tehát bekerül egy olyan környezetbe, ami annyira életidegen számára, mintha egy halat próbánánk a sivatagban tartani. Fogalma sincs mit csináljon Kisujj, Varys, Pycell, meg a többi udvari szarkavaró mesterkedéseivel. Ez lesz a veszte. 

Ned mindennél előbbre állítja a becsületet és az igazságot, ezért amikor izgalmas felfedezésre jut a királyi csemeték származásval kapcsolatban, nem rejtegeti a lapjait, hanem azonnal kiteríti, méghozzá a lehető legrosszabb embernek : Cersei Lannisternek. Cersei persze elég régen királyi feleség ahhoz, hogy tudja: itt játszani kell és jól kell játszani.Az anyaoroszlán Nem is tekinti ellenfelének Nedet, annyira látja rajta, hogy akkora balek, hogy igazából fogalma sincs mivel jár az, ha ennyire óvatlan és csak egyetlen szempontot mérlegel: hogy az igazságra fény derüljön. "Ha a hatalmasok játszmáját játszod, győzöl vagy meghalsz"- hangzik el a szállóigévé vált mondat, amelyet akár Eddard halálos ítéletének is tekinthetünk.

Lássuk be, itt már Ned azt a gyanút kelti bennünk, hogy,  mégsem a fattyú csemetéje az aki semmit nem tud. Megbízik Kisujjban, annak ellenére, hogy Baelish maga figyelmeztette rá, hogy ne tegye. Meg persze az ember amúgy is ösztönösen bízik a felesége még mindig szerelmes ex-pasijában, aki ráaadásul köztudottan az egyik legnagyobb bajkeverő az udvarban...Jajj Eddard. A nagy becsületesség sajnos kezd naivságba átcsapni, amikor pedig hősünk már a börtönében beszélget az őt meglátogató Varysszal, a teljes értetlenség tükröződik az arcán. Ettől azért egy icipicit lehetne rafináltabb.

Várjuk a megváltást, ami eljönni látszik: Varys ráveszi Nedet, hogy ha már saját éleéért nem is, legalább a gyerekei fejének helyén maradása érdekében vallja be bűneit. A terv az, hogy miután ezt megteszi - a végrendelet apró darabokra tépésével már hatalmi fölényét korábban is demonstráló- régenskirálynénk szépen megbocsát neki és hepiend lesz mindenkinek: Eddard visszakapja a családját, a Lannisterek meg a hatalmukat. Joffrey király azonban nem tud a fenekén maradni: rendkívűl élvezi, hogy mindenki azt csinálja majd amit ő parancsol és ez annyira elhomályosítja egyébként sem egészen tiszta elméjét, hogy az utolsó pillanatban, mintegy félvállról egy mondatával megfosztja Eddard Starkot az életétől: "Ser Ilyn , hozd el nekem a fejét. "

És Eddard, mint az elsüllyedhetetlennek hitt Titanic, csak úgy elvész a mélyben. Ennyi. Nincs erkölcsi tanulság, se hollywoody happy end. Nem győz a becsület, a jóság, a család. Az győz aki az erősebb. Ez az a pont, ahol először döbbenünk rá, hogy ez egy paradox módon realista fantasy. És hogy senki nincs biztonságban.

 

38 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://youknownothing.blog.hu/api/trackback/id/tr116090241

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trónok harca - Lesz-e Westerosban konszolidáció? 2014.05.18. 14:04:02

Egy előrehezott választás, egy kormányfőcsere, és most egy elnökválasztás után alapjaiban változhat meg Westeros politikai élete. Az új elnök, Tommen Baratheon már egy gyengített államelnöki pozíciót lakhat be, és a hatalommegsztás kiszélesítése várhat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.28. 11:00:39

ned példázza utolsóként, hogy vége a "régi világnak". Nem a becsület, meg a tisztesség ami elsődleges, hanem a túlélés.

Mészáros Laci 2014.04.28. 11:37:44

13 éves gyermekem nem nézi a sorozatot (egyáltalán nem nézünk tévét) de valahogyan mexerezte a könyveket és végigolvasta az egészet. Már ami megjelent.

Azt mondja, hogy a könyv nagyon tetszik neki: mindegyik fejezetet más szereplő szemszögéből olvashatunk. Így aki az egyik fejezetben árulónak látszik, a következőben becsapott ártatlan; aki az egyikben gonosz, a másikban az igazságot keresi, akit az egyikben már halottnak hiszünk, arról kiderül, hogy nyomorék lett, de túlélte a zuhanást stb.

Nem tudom, a film át tudja-e adni ezt a (gyerekem szerint) mesterien használt írói eszközt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.28. 11:41:30

@Mészáros Laci: hát ezt a fajta narrációt nem. :S de ettől a sori még jó.

szlan 2014.04.28. 11:49:21

"Ned mindennél előbbre állítja a becsületet és az igazságot"

"Lássuk be, itt már Ned azt a gyanút kelti bennünk, hogy, mégsem a fattyú csemetéje az aki semmit nem tud."

Ugye ezt így együtt is sikerült értelmezni? Hogy az igazság bajnoka, a megrendíthetetlen erkölcsi mintakép amúgy félrekúrt amikor már a felesége volt a Stark hokiválogatott anyukája? Mondjuk tény, hogy ez a sorozatból nem annyira derül ki, a könyvből annál inkább.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.04.28. 11:59:37

Magyarul "hatalmasok játszmája" lett a Game of Thrones? Én azt hittem, hogy Trónok harcának fordították...
A sorozatban tényleg azt ígérték Nednek, hogy megbocsátanak és visszakapja a családját? A könyvben annyit ígérnek neki, hogy az életét megtarthatja és mehet a Falra...

Az első lét kötet még nagyon jól megkomponált volt, utána egy kicsit érződik, hogy sietett vele Martin. Olyan apróságokra gondolok, hogy szinte mindig van jelentősége a későbbi vagy az éppen párhuzamosan futó események szempontjából, hogy mit énekelnek a szereplők, vagy az első kötet hátoldalán a pár soros ajánló összefüggő szövegnek tűnik, pedig minden mondatot a könyv különböző részeiről másolt ki szó szerint.

miigaz 2014.04.28. 12:12:53

@szlan: Vagy talán nem is az ő fattya, csak kötelességének érezte, hogy egy ilyen hazugsággal védje meg a gyerek életét, ami által még nagyobb hős lesz .

2014.04.28. 12:17:38

@Étteremkritikus: A gond ott volt, hogy Martin három részes történetet akart írni. Az első két rész nagyon jó volt, a második után rájött, hogy legyen inkább öt könyv. Megírta a harmadikat, és rájött, hogy legyen inkább hét. A negyedik könyv tragikus minőségű, az ötödikben megpróbálta rendezni a szálakat, bedobni az atombombát, és megteríteni a fináléra. Kár, hogy máshoz sem ért a mester, mint új szálak nyitására és a régiek gyors elvarrására. Szerintem pocsék a karakterábrázolása, de fordulatos a cselekménye, és a megrajzolt világába könnyen beszippantódik az ember.

A hatodik részen múlik minden, oda várom az áttörést; Királyvárban már havazik.

Annyit még Ned Starkhoz, hogy pocsék Segítő volt, semmi köze a politikához, a sajátjai is csak ott nem verték át, ahol nem akarták. Az alom, amit nevelt, szépen folytatta a tradícióit, egyiknek sincs semmi tapintata vagy politikai érzéke, a seggükön kellett volna maradni.

Havas Jon az egyetlen kivétel, aki messze a legjobb a kölykök között, egy fiatal Tywin veszett el benne.

Érdekes módon ő az egyetlen, aki ellenségekből szövetségeseket csinál, nem hagyja magát a testi vágyaktól meg hangzatos címektől elragadtatni, megtölt üres kincseskamrákat, és a lojális szürkeállomány képzésre is gondot fordít. Mindeközben jól manőverezik a szimbolikus kérdésekben, van egy remek házasságpolitikája és jól gazdálkodik a haderejével.

Sajnos minden ilyen jó vezért belülről szoktak megbuktatni a rövidlátó szekundánsok. Az említettek a béna, irányítható vezetőket tartják hatalmon tetszőleges ideig.

Havas uraság tutira biztos, hogy nem is a Nedé.

chrisred 2014.04.28. 12:27:50

@Fyall: Tudtommal eredetileg az első három könyv után nem folytatni akarta a történetet, hanem egy időugrásal új történetet kezdeni, amiben a mostani gyerekszereplők már felnőttek.

Youknownothing 2014.04.28. 12:29:23

@Étteremkritikus : Az eredeti mondat igy hangzik : "If you play the game of thrones you win or you die. " nyilván önmagában a game of thrones trónok harcának fordították, csak hogy azzal a kifejezéssel ez a mondat nem fordítható magyarra- ezért is hangzatosabb angolul, hiszen szerepel benne a sorozat címe. ( magyarul ugyanis a trónok harcát nem lehet "játszani")
A Fallal kapcsolatban igazad van, én csak arra gondoltam, hogy életben marad a családja.
@szlan : erre a problémára egy külön bejegyzésben terveztem kitérni, ahol arról is szót kívánok majd ejteni, hogy Havas Jon valószínűleg nem a Ned fia.

@Fyall : Valóban, Nednek fogalma se volt a politikáról. Pont a természete miatt egyszerűen nem neki való a dolog. Jon tényleg rátermettebb ilyen tekintetben, de nem vagyok benne biztos, hogy mindent feláldozna a hatalomért. A testi vágyakkal kapcsolatban pedig... Azért Ygritte csak elcsavarta a fejét :D

szlan 2014.04.28. 12:31:22

@miigaz: igen, ez egy lehetséges forgatókönyv. Egyetlen probléma van vele, hogy gyakorlatilag nincs élő szereplő, aki ezt igazolhatná, innentől kezdve pedig eléggé Zs kategóriás fordulat lenne csak ezért a regénybe írni valakit.
Valószínűbbnek tartom, hogy ez tipikusan egy újabb Martin-féle félbehagyott szál lesz, ezekben az eddigi öt könyv bővelkedik. Nem tudom eldönteni, hogy Martin ezáltal próbál egy kicsit emberközelibb módon írni (már ha ez a fantasy műfajban egyáltalán lehetséges), vagy csak kapkod és/vagy megun bizonyos szálakat.

2014.04.28. 12:38:08

@chrisred: Az vicces, mert a történet elején ép és egészséges gyerekek közül kb. az összes nyomorék vagy halott lesz három könyvbeli éven belül. :)

2014.04.28. 12:41:53

@Youknownothing: Az nem jelentett semmit, sőt szinte parancsba volt adva, hogy dugja meg.

A vadaknál töltött időt is hasznosan töltötte, gyakorlatilag az első és utolsó varnyú volt, aki diplomáciai küldetést teljesített a vadak felső vezetésénél.

Neve Nincs 2014.04.28. 12:44:03

@szlan:
Nem akarok spoilerezni, de... (NE OLVASS TOVÁBB!)

A könyvből pont az derül ki, hogy a becsület és igazság bajnokaként inkább vállalja fattyú fiaként, mint hogy a húgát bemocskolja és Robert-et kiábrándítsa a tévképzeteiből.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2014.04.28. 12:52:33

Ez a 3 éves cikk hogy bukkant fel megint?

Youknownothing 2014.04.28. 12:54:51

@Fyall: nekem azért nem ennyire érzéketlennek jött le Jon.

Youknownothing 2014.04.28. 12:59:28

@Yooha: lehe, hogy olvastál hasonlót, de ezt tegnap írtam, és teljes mértékben a saját gondolataim.

Celtic 2014.04.28. 13:10:35

@Neve Nincs: Csak elolvastam a spoilert :( Affenebe, de okor vagyok :(

2014.04.28. 13:14:13

@szlan: De van, csak még nem találkoztunk vele. Howland Reed, Meera és Jojen apja Neddel együtt lovagolt Dorne-ba, kiszabadítani Lyannát. Ő a könyv szerint még életben van (egyedül a társaságból) és kitartott a Starkok hűségén.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.04.28. 13:31:40

@szlan: Miért ne lenne élő szereplő? Howland Reed elvileg él és Edric Dayne rokonságából is élhet még valaki, aki tudja az igazságot.

Zsoofka 2014.04.28. 13:50:27

Mókás olvasni ez a blogbejegyzést. Épp a múlt héten szántam rá magam és néztem végig az 1. évadot :)

Zsoofka 2014.04.28. 13:52:22

@mokamini:
Az intro-szöveg ("ugye nem hal meg"), mintha az én gondolataim lennének.
A zuram, aki már olvasta a 4 könyvet sorra vette nekem a szereplőket, hogy tippeljem meg, ki meddig fog élni és hanyadik könyvben nyuvaszák meg. Igyekezett póker-arcot vágni a válaszaimhoz, de szerintem magában jót mulathatott :

zizi77 2014.04.28. 13:53:37

@mokamini: hú, akkor neked sok itt a spoiler. Javaslom, nézd meg a többit is! Szerintem érdemes, igaz én rajongó vagyok. :-)

zizi77 2014.04.28. 13:54:33

@mokamini: na igen. Ebben a világban semmit nem lehet tutira venni. :-)

zizi77 2014.04.28. 13:58:07

@Fyall: Jon tényleg nagyon okos gyerek, de nem olyan irányításmániás, mint Tywin.

Nemzetiszinuaramvonal 2014.04.28. 14:06:22

@Fyall: úúúúú, ezt de jól összefoglaltad:

"Kár, hogy máshoz sem ért a mester, mint új szálak nyitására és a régiek gyors elvarrására. Szerintem pocsék a karakterábrázolása, de fordulatos a cselekménye, és a megrajzolt világába könnyen beszippantódik az ember."

Nekem még stilisztikai és logikai problémáim is vannak azzal, ahogyan ír és ahogyan a sztorit szerkeszti. Az elvarratlan szálakról pedig: olyan sok kérdőjel sorakozik a fejemben az egyes szereplők életútjával kapcsolatban, hogy bizonyos részeket már át is ugrok (Daenaris pécsogása és vergődése itt és ott, Arya Stark szektásodása, ilyesmi - Tyriont is már csak azért követem, mert esély van rá hogy visszatér oda, ahol az ESEMÉNYEK történnek....). Nem mellesleg, ha Aryát és Daenerist is egy kicsit emberközelibben és nem csak politikai-hentelési szemszögből közelítené meg, meg tudna ragadni olyan női sorsokat, amelyek problémakészlete....khm....örökérvényű.

Összességében az az érzésem, hogy a fickó úgy ír regényt, mintha ő lenne a Játékmester egy szerepjátékban, csak az általa irányított csapat kalandor/szereplő nem idegesíti és zaklatja őt, mert úgyis ő irányít....és ez semmilyen történetnek nem tesz jót.

zizi77 2014.04.28. 14:23:55

@Nemzetiszinuaramvonal: nyilván mindenki mást tart fontosnak. Azok a szálak, amik elhalnak, valószínű nem is érdemelnek több szót, mert nem fontosak a cselekmény folyamatában. Persze, hogy Martin a játékmester, hiszen ez nem egy valóságsó, ahol a közönség diktál.

Nemzetiszinuaramvonal 2014.04.28. 14:53:49

@zizi77: Szerintem van egy mérték, amit illik betartani, amikor a mesélő elvarr egy szálat: például nem tulajdonít neki akkora jelentőséget, hogy főszereplőként kezeli. Illetve a szereplőt úgy leléptetni, hogy az író végleg kiírja a sztoriból, ha már ekkora jelentőséget tulajdonított neki.

Az írás pedig teljesen más mint a játék: az írónak az írás során van egy célja, valamilyen végkifejlet, ahova el akar jutni. A főhősnek el kell jutnia a Végzet Hegyére, le kell győznie a gonoszt, meg kell mentenie a királylányt, meg kell semmisítenie a fővámpírt, ilyesmi. Martinnál ez nagyon komolyan hiányzik, mert a főszereplői ugyancsak képtelenek sokszor eldönteni, mit is akarnak. Például a zöldlátó kisfiúval sem tudom mi a lőcsöt akar, bár a lehetőség benne van, hogy az "ő szemein keresztül" fejezi be a sztorit (ami elég jó megoldásnak tűnik nekem), de az az érzésem, hogy a zöldlátó kisfiú sem tudja, hogy mi a lőcsöt akar.

Hozzáteszem: ha a végén az lesz a megoldás, hogy sárkányok fognak Másokat hentelni, illetve az első istenek is sárkányok, akkor ugrálni fogok a könyvön és panaszt teszek Robin Hobbnál ;-)

Pan Modry 2014.04.28. 15:04:03

@Fyall:

Jon Snow a tulajdonsagai alapjan inkabb Lord Baelish es valami Tully keresztezes lehetne :)))

zizi77 2014.04.28. 15:29:36

@Nemzetiszinuaramvonal: szerintem pont azért mert nincs igazi főszereplő, vagy inkább nagyon sok egyenrangú van, nincs olyan cél amifelé egyértelműen tartanának az események. Ez is szubjektív persze.
Arra viszont látok esélyt, hogy a sárkányok lesznek a megoldás a Mások ellen, hiszen az eddig ismert egyetlen fegyver is tőlük származik, ami hatásos ellenük.

Netuddki. 2014.04.28. 17:02:00

Ezt most valóban tegnap írtad? Csak szólok, hogy a sorozat 4. évadából lement 4 rész Hol van már Ned Stark, és hol van Joff...

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.04.28. 17:03:21

@Nemzetiszinuaramvonal: "a fickó úgy ír regényt, mintha ő lenne a Játékmester egy szerepjátékban"
Ha jól tudom, akkor Martin nagy szerepjáték-rajongó is volt a Tolkien-rajongás mellett.

Szerintem egyébként a sok küldetés nélküli szereplő elég jól utánozza a valóságot.

Youknownothing 2014.04.28. 18:46:24

@kovi1970: tisztában vagyok vele, hogy hol tart a sorozat. A blogon azonban arról szeretnék írni, ami engem az egész időtartama alatt megfogott, amit érdekesnek találok.

Youknownothing 2014.04.29. 10:23:26

@Mészáros Laci: a film nyilván mindig nehezebben adja vissza a szereplők fejében játszódó dolgokat.
Egyébként nem biztos, hogy jót tesz egy 13 éves gyereknek az a könyv. Mármint nem tudom tudsz-e róla, hogy tele van erőszakkal , kegyetlenséggel , meg mindenféle szexuális aberrációval.

Mészáros Laci 2014.04.29. 10:31:02

@Youknownothing:

Az indexes hogyvoltok alapján van elképzelésem róla, de mire megtudtam, kb az utolsó kötetnél járt a gyerek... Ja, és éjjel olvasta, nem azért, hogy titkolózzon, hanem mert nem tudta abbahagyni.

Mészáros Laci 2014.04.29. 10:32:50

@Youknownothing:

...azt nem tudom, hogy a filmben megjelenített erőszak és szex milyen mértékben van jelen a könyvekben... de abban bízom, hogy a gyerek pont annyit vizualizál magának, amennyivel meg tud birkózni. Tévében viszont azzal kell szembesülnie, amit a rendező belerak (és mindig nagy feladat kiemelkedni az egyre emelkedő erőszak-átlagból).

Youknownothing 2014.04.29. 10:39:34

@Mészáros Laci: nyilván a filmben látni mindezt durvább. De pl. ami a filmben nem jelenik meg: a könyvben Martin az egyik szereplő bőrébe bújva azzal igazol egy ikertestvérek közötti vérfertőző kapcsolatot, hogy a testvérek egy méhében fogandtak, együtt jöttek a világra és gyakorlataliag egész életükben együtt voltak, mióta pedig érettek rá szexuális kapcsolatot folytattak... Ez mondjuk szerintem elég beteges.

Mészáros Laci 2014.04.29. 11:14:03

@Youknownothing:

Mondom, nem olvastam, a gyerek meg már túlvan rajta.
A szürke ötven árnyalatát azért nem adnám oda neki.

Youknownothing 2014.04.29. 12:37:58

@szlan: egyébként sosem értettem ezt az elméletet, hogy " nem él senki aki tanúsíthatná" - szerintem másként is kiderülhet. Pl. Egy levélből , vagy Bran egyik "zöldlátásából"
süti beállítások módosítása