Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2014.04.22.
11:04

Írta: Youknownothing

Jaime Lannister - egy karakter fejlődése

 

Ha egy Trónok Harca sorozatrajongónak Jaime Lannister nevét említjük - valószínűleg ez pozitív érzéseket fog belőle kiváltani. De ez nem volt mindig így...Hogyan alakult át az első részekben még abszolút negatív, nagyképű, gonosz és arcoskodó figura mindenki "szegényekedves Jaimejévé"? A recept : egy, Martin által végigvitt nagyon erős karakterfejlődés, az írók tehetsége, ahogy ezt zseniális módon át tudják ültetni filmre, és a csodás Nikolaj Coster-Waldau fantasztikus színészi játéka .image_2.jpg

Nos lássuk az első epizódot : a mi drága Királyölőnkről kapásból kiderül, hogy egész ferfikorában a testvérkéjével ápolt vérfertőző kapcsolatot, majd miután ezen abszurdumot döbbenten konstatálja a GoT világában még járatlan, gyanútlan néző , hősünk rögtön le is löki a toronyból a mindenkinek szimpatikus kis falmászó Stark palántát, Brant. Meg kell említenünk továbbá azt a finom cselszövő-gonoszkodó hatást, amit az első Cerseievel folytatott beszélgetése során vált ki belőlünk. Húha Jaime, hát ez bizony erős kezdés. Hogyan érted el, hogy mindezt megbocsássuk neked? Vegyük sorra mi is történt:

1. Testvéri szeretet

Első gondolat : Fúj , miazmár hogy lefekszik a saját nővérével , ráadásul undorító , Joffrey-féle fattyakat gyártanak együtt, akik aztan majd a "trónörökös" címén sírnak a Vastrónért. Na ne.

image_6.jpg

Változás : Ahogy halad előre a történet szépen lassan rájövünk , hogy -habár a nővérébe szeretett bele - a sors (vagy inkább Martin) iróniája, hogy GoT világában igen ritka valódi hősszerelmes a mi Jaimenk. A könyvből talán még inkább átjön, milyen hűséggel és szerelemmel viseltetik Cersei iránt, szinte el sem tudja képzelni, hogy más nőt megérintsen. Amikor pedig visszatér Királyvárba hosszú, reménytelennek tűnő csatangolása után - egyenes utáljuk azt a ribanc régenskirálynőt, amiért olyan szemét, hogy nem akar újra együtt lenni az ő hősszerelmes fivérével. Ügyes Jaime, nagyon ügyes. Meg persze, ahogy Tyrion meg is jegyzi Cerseinek : " Nálad jó az arány. Tommen és Myrcella rendes gyerekek." Joffrey meg ki lett iktatva. Ennyit a fattyakról.

2.Rob Stark túsza 

Első gondolat : Ezaz Rob, ügyes vagy! Elkaptad a Királyölőt, Tywin majd kiskutyaként fog szűkölni a lábad előtt az egyetlen "használható" fiáért. Ja, hogy anyád elengedte, mert szerinte igy visszakaphatja a hugaidat. Aha. Menjetek utána, de sürgősen.

Mi is történik ?  Az első szökésnél még mindig nagyon aljasnak látjuk Jaimet.Jól elbeszélget az őt istenként ajnározó ex-fegyverhordozójával, majd szépen felhasználja a szökése megvalósítására, azzal, hogy végez vele. Persze azzal sem segíti a szimpátia kiváltását, ahogy Catelyn és Rob Starkot folyamatosan sértegeti. Aztán amikor Stark anyuka úgy látja jónak , hogy szabadon bocsátja abban a reményben, hogy  ily módon visszakaphatja a maradék családtagjait, akiknek még esetleg van esélye túlélni a háborút- na ez az a pont, amikor Jaime megkapja a saját, önálló cselekményszálát. Innentől kezdve kezdjük el igazán megismerni őt, főleg a Brienne-el folytatott beszélgetéseken keresztül. image_4.jpg

3. Kalandok egy  Tharti Szűzzel 

Nem, nem, a mi Királyölőnk természetesen továbbra is hűséges az egyébként alapból elcseszett kapcsolatához. Tarthi Brienne-el - mint úgy általaban mindenkivel - elég viharosan indul a viszonya. Imádtam ezeket a részeket. Két fantasztikus karakter, akik ráadásul egymást inspirálják. Brienne, az abszolút feketebárány,  a harcos nő a királykisasszonyok és szajhák - vagyis a testükből élő asszonyok - világában , aki becsületesebb és erősebb, mint a legtöbb férfi lovag és a becsületét vesztett , magát gúnnyal védelmező, durva, kegyetlen Jaime.Ők ketten kicsit pszichológusaivá válnak egymásnak, azzal, hogy kíméletlenül kimondják a másik gyengeségeit, amelyeket talán saját maguknak sem mertek soha bevallani. A fordulópont akkor érkezik, amikor Jaime- megint csak ehelyütt nem részletezendő, de aljas módon - megpróbál megszökni, amivel azonban még nagyobb bajba sodorja saját magát és mostmár Briennet is.Lord Bolton emberei foglyul ejtik őket , és Jaime itt viseltetik először jósággal a nő iránt : mivel tudja, hogy a katonák megerőszakolnák Brienne-t kieszel egy történetet a Zafír-szigetekről,így megmentve őt. Itt már elgondolkodunk; miért tette? Szimpatizál azzal a nővel, akit Catelyn Stark mintegy hollóként használt fel, hogy kézbesítse őt Tywinnak? Jamie szövegelése azonban túl bizalmaskodónak bizonyul, így meg kell válnia kadforgató kezétől.

image_7.jpg

4. Az agyarát veszített oroszlán 

Ez az a pont kedves olvasóim, amikor meg kell állnunk és elgondolkodnunk. Órási és még annál is nagyobb jelentősége van ugyanis Jaime életében ennek a pillanatnak. A jó öreg Martin valószínűleg egy álló napon keresztül üldögélt otthon ravaszul simogatva a szakállát, amíg kitervelte ezt a tökéletes merényletet a Lannsiter örökös ellen. Van tehát egy lovagunk, aki, -ahogyan ezt a nagyon kedves csonkítója is a szemére veti - rendszeresen az apucija szoknyája alá bújik , ami szerinte minden problémájára megoldást jelent. Abban a reményben utazgat tehát vígan, hogy bántódása nem eshet, hiszen az aranyat tojó Lannister fater mindenkinek perkál majd, aki az egyetlen érdemleges kisfiát épségben hazaszállítja. Nem számol azonban azzal, hogy ha egy picikét lenyisszantanak belőle, apu akkor is fizetni fog, nem lévén más választása. Becsülete az ugye nincs, hiszen megölte az uralkodót , akire felesküdött, plusz az egész hét királyság tudja azt a hétpecsétes titkot is, hogy a "király gyermekeit" mind ő nemzette bájos nővérének. Pénze sincs, amíg Tywin papa nem távozik az élők sorából és persze mindenki utálja, mivel egy érzéketlen, egoista barom. Mi marad tehát neki? A lovagi hősiesség, vagyis a KARDFORGATÓ KEZE! Ez az egyetlen egy értéke van, amitől most egy hirtelen, gyors és váratlan kardcsapással megszabaditják. Mi lesz veled Jaime? 

5. Family love

image_5.jpg

Mielőtt belemennék, hogyan hatott Jaime személyiségére jobb kezének elvesztése, arról szeretnék nehány szót ejteni, hogy hogyan vált azzá az emberré , akit eddig láttunk. Nem akarom itt eljátszani a pszichológust, de annyit leszögezhetünk, hogy a családi háttér jelentős hatással van mindenki személyiségének a fejlődésére. Lássuk :

Anya : Jaime édesanyja,- mint ahogyan azt Tywin többször is Tyrion szemére veti- öccse születésekor meghalt. Nem sok információnk van róla, hogy milyen asszony volt, de végül is lényegtelen, hiszen az előbb említett oknál fogva az anyai gondoskodás teljesen kimaradt a fiú életéből.

Apa : Tywinról már az előzőekben is szóltam : Jamie imád elbújni mögé. Mivel az apja Westeros egyik leggazdagabb embere, ugyanakkor kegyetlenségéről és éles eszéről is híres, fia számára rendkívül jó tárgyalási alap. Apja mindig is megbecsülte Jamiet, hiszen az egyetlen fiának tekinti ,mivel Tyrion létezése csak egy kellemetlen folt számára a család becsületén. Az öreg természetétől azonban idegen a szeretet- így hát Jamie megértésre tőle sem számíthat. 

Testvérek : Cerseivel kapcsolatban már kitértem a lényegre fentebb, itt szeretném azonban hangsúlyozni, hogy bár Jamie szerelme minden kétséget kizárólag őszinte testvére iránt, azonban a királyné oldaláról már nem ennyire szilárd ez a kapcsolat, főleg, ha arra gondolunk, hogy összefeküdt azzal a kis huszadrangú Lannister fiúcskával amíg Jaime a Rob elleni háborúban harcolt. Az sem elhanyagolható, hogy Cersei minden adandó alkalommal a tudomásunkra hozza, hogy ő bizony a gyerekein kívül mást nem hajlandó szeretni.  

Mi a helyzet Tyrionnal? A Lannisterek közül egyedül Jamie az aki jó kapcsolatot ápol a család számkivetettjével. Közöttük felfedezhető a testvéri szeretet halovány árnyéka amelyet azonban még jobban elhomályosít, hogy Jaimenek folyamatosan egyensúlyoznia kell a h Ördögfiókát gyűlölő Cersei és öccse között. ( Ez a konfliktus egyébként, pont most a IV/3-ban pattant ki, de erről majd később) 

Gyerekek : Jaime minden gyermeke születésénél ott volt Cersei mellett, azonban úgy kellett végignéznie, ahogy felnőnek, hogy a kis fattyak mindvégig csupán nagybátyjukként tekintettek rá. Az igazi apaszerepben sem volt tehát része.

6. "Mert az aranykéz oly hideg, de az asszony csókja felhevít"

Térjünk vissza tehát a mi "kasztrált" Jaimenkhez. Mit tesz az oroszlán, ha kihúzzák az agyarát?  Megszelidül. A mindig nagyszájú, sértegetős Királyölő most szótlanul bámul maga elé lovaglás közben, mint aki beletörődött a sorsába. Egyértelműen közelebb kerülnek egymáshoz Brienne-nel, ez először a fürdős jelenetből tűnik ki, majd miután Brinnet a medve elé vetik, Jaime mindent hátrahagyva, élete kockáztatásával menti meg a nőt. 

Hősünk visszatér Királyvárba, ahol azonban nem éppen az a meleg fogadtatás várja, amire az ember úgy általaban a több éves háborúban és fogságban töltött szenvedések utáni hazatérésekor számítana.

Tywin apuci kevéssé palástolja csalódottságát, amikor megtudja, hogy a nem-törpe fia meg nyomorék lett, és finoman Jaime tudtára adja, hogy jó lenne, ha nem hősködne tovább és szépen visszavonulna Caster-hegyre valami tisztességes feleséggel együtt. Itt meglepődik kissé az eddigi Jaimet figyelő néző, hogy mennyire a sarkára áll a félkezű lovag és ezt a vitát bizony megnyeri- marad a testőrségben és viszi a valyriai acél kardot is. 

Miután lovagunk kapott egy csinos aranykezet a régenskirálynő- szajha- (ex)baratnő-nővére a képébe vágja, hogy minden megváltozott és Jaimet hibáztatja, amiért hagyta, hogy egyedül maradjon Kiralyvárban a hiénák között, akik szépen lassan az alkoholizmusba hajszolják. Itt kezdjük egyre jobban sajnálni Jaimet és még jobban megérteni mi mindent veszített el kezével együtt. 

Joffrey következik a meghitt családi környezet megteremtésében : apuka- nagybácsi figyelmét kegyetlenül felhívja az westerosi lovagok krónikájában megjelenő elég satnya bejegyzésére, majd ha mindez nem lenne elég, hajlott korára is utal és emlékezteti Jaimet, hogy bal kézzel bizony nem biztos, hogy sikeresen fogja gyarapítani azt a könyvet. Jaime persze próbál szépíteni, de ő is érzi, hogy elég nagy a baj.

Briennehez fordul némi megértést várva, de a harcias nő is problémázik vele: nevezetesen a Stark lányok biztonságba helyezéséről tett fogadalmát kéri számon, amelyet  körülmények megváltozása miatt Jaime  tárgytalannak tart. Itt már kiborul a bili : Jaime meg is kérdezi a Tharti Szűztől, hogy biztosan nem rokonok-e (itt felmerül az emberben, hogy ez nála nem-e a csajozós szöveg ) ,mert az összes hozzátartozója csak cseszteti mióta visszatért. Így válik a nagyszájú, fölényeskedő Királyölő egyszer csak mindenki elől hátráló, az üléseket csak hárítani próbáló lovaggá .

A legérdekesebb szál, amit az új évadban elindítottak Jaimevel kapcsolatban a Tyrionhoz való viszonya.Itt ugyanis egy nagyon erős konfliktushelyzet kiéleződéséről van szó, amire már korábban is utaltam. Végre egy családtag , aki megérti ! Gondolom az Ördögfióka szolidaritásában szerepet játszik, hogy eléggé bele tudja élni magát bátyja helyzetébe. A törpe segít is rajta : felajánlja Bronnt, hogy Jamie gyakorolhassa vele a balkezes kardvívást. Minden hepi, csodás fivére szeretet, bajtársiasság érzet.... Feltűnik valami. Igen, túl nagy az összhang... A tapasztalt GoT néző tudja : Ebbe bizony valaki hamarosan bele fog rondítani. A Tyrion által már korábban is az őrület anyjának titulált nővérkére jut ez a feladat, aki elsőszülött kisfia csúnya halála után méginkább elvesztette józan ítélőképességét. Mintha  a törpének nem lenne elég baj, hogy bíróság elé fog kerülni, - amelynek  elnöke ráadásul szeretett apucija lesz- Cersei sírva könyörög Jaimenek fiuk ravatalánál , hogy végezzen Tyrionnal. Jaime szemében itt meglátjuk a vívódást : na most mi a franc legyen ? Nem ért egyet Cerseivel abban, hogy a törpe volt a gyilkos, ráadásul szereti is az öccsét, aki egyébként is éppen most segítette ki. Viszont látja mennyire szenved a szerelme, de haragszik is rá, a vele szemben visszatérése óta tanúsított viselkedése miatt. Finom megoldást választ a konfliktus kezelésére : visszabújik bele az ördög és a fiúk kiterített holttestte mellett gyakorlatilag megerőszakolja anőt. image_3.jpg

7. Mi lesz most?

Jaimeből kibukott az összes keserűség. A nővérével  valószínűleg méginkább megromlik majd a viszonya, igy az lenne a logikus, hogy Tyrion pártjára álljon. (Én legalábbis ennek drukkolok.) És ott van Brienne - Cersei a második epizódban a szemére veti, hogy beleszeretett Jamiebe... Ezzel mi a helyzet? Történhet valami közöttük, most, hogy Cerseitől ennyire elhidegült ? Furcsa egy páros lennének, az biztos.

Mindenesetre én kiváncsian várom hova jut ennek az elképesztően összetett karakternek a története és kiváncsi vagyok arra is, melyik oldalát fogja csillogattni nekünk. Ahogy ugyanis arra már minden Trónok Harca néző rájött: ebben a világban nincsenek fekete-fehéren jók és gonosznak , csak színes emberek, különböző motivációkkal, célokkal és tulajdonságokkal. Szóval hajra Jaime, drukkolunk az angyalkádnak!  

 

 

 

5 komment

Címkék: aranykéz trónok harca lannister trónokharca Jaime tyrion királyölő Tywin cersei

A bejegyzés trackback címe:

https://youknownothing.blog.hu/api/trackback/id/tr416067093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vettorale 2014.04.23. 12:26:56

"Jaime meg is kérdezi a Tharti Szűztől, hogy biztosan nem rokonok-e (itt felmerül az emberben, hogy ez nála nem-e a csajozós szöveg ) ,mert az összes hozzátartozója csak cseszteti mióta visszatért."

Ezen a részen kb két percig ki voltam ütve. Jó szöveg :)

csutkababa 2014.04.26. 20:44:43

A karakter jobb megvilágítása miatt mondom, hogy a film jócskán mellényúlt Jaime visszatérése tárgyában: a könyv szerint J épp a fia temetésére/ravatalozására ér vissza, ahol is sokkal érthetőbb Cercei keserű indulata, és aztán a KÖLCSÖNÖS gerjedelem miatti üzekedés, valóban a tetem mellett.
Ha legalábbis jól emlékszem az olvasmányra.

Youknownothing 2014.04.26. 20:48:16

Igen, írtam erről is egy bejegyzést..Egyetértek egyenként .. Nem is ertem, miert valtozattak meg ezt a részt.Jaime csak téblábol Kiralyvárban Joff haláláig.

csutkababa 2014.04.26. 20:48:35

Sorry, olvastam, előbbi megjegyzésem érvénytelen :)

Youknownothing 2014.04.26. 20:49:19

* Egyébként . Semmi gond, jo meglátás :)
süti beállítások módosítása